Tips voor uw vakantie

Op reis gaan is onbezorgd vertrekken en met leuke herinneringen thuiskomen. We willen niet dat uw vakantie in een boze droom eindigt. Daarom geven wij u een aantal reistips.

Voor uw vertrek

Vraag iemand om uw huis te controleren
Vraag de buren of een kennis om de boel in de gaten te houden als u weg bent. Slimme inbrekers zetten takjes tegen de deur of doen een kaartje tussen de deur. Zo proberen ze te achterhalen of er controle is. Na een paar dagen komen ze terug. Staat het takje nog tegen de deur of zit het kaartje nog tussen de deur? Dan is de kans groot dat de inbreker toeslaat.

Sluit uw gordijnen
Inbrekers worden steeds vindingrijker. Drones zijn de laatste tijd in opkomst. Inbrekers gebruiken drones om tijdens uw afwezigheid te kijken wat u allemaal in huis heeft. Sluit daarom al uw gordijnen tijdens uw vakantie.

Zorg voor uw post tijdens uw afwezigheid
Laat geen posthopen achter op uw deurmat of brievenbus. Het is voor een inbreker makkelijk om te bepalen dat u niet thuis bent. Daarnaast kunnen zij uw post stelen en bijvoorbeeld fraude plegen aan de hand van uw persoonlijke gegevens. Laat iemand die u vertrouwt uw post wegleggen op een niet-zichtbare plek.

Plaats een tijd-, geluid- en/of infraroodschakelaar op lampen
Inbrekers staan niet graag in voetlicht. Koop daarom automatische schakelaars voor uw lampen. Er zijn tijdschakelaars, maar ook schakelaars die reageren op geluid of op warmte. Komt iemand in de buurt van de lamp dan springt deze vanzelf aan.

Maak foto’s van uw paspoort, rijbewijs en andere documenten
Maak een foto van belangrijke documenten die u meeneemt op reis. Denk daarbij aan uw rijbewijs, maar ook bankpassen en uw paspoort. Mail deze foto’s naar uw e-mail adres. Wordt u op reis bestolen of raakt u spullen kwijt? Dan heeft u altijd toegang tot alle belangrijke informatie. En als u toch bezig bent: schrijf ook het nummer op dat u moet bellen voor het blokkeren van uw bankpas of creditcard.

Leeg de vriezer en koelkast
U voorkomt lekkage als de stroom een tijdje uitvalt. En u vindt geen bedorven spullen in de vriezer of koelkast bij terugkomst.

Reist u binnen Europa?
In veel Europese landen moet een huisarts of ziekenhuis direct betalen als u zorg nodig heeft. Dat voorkomt u met de EHIC-kaart. Deze kaart is gratis en persoonlijk. Als u de EHIC-kaart laat zien, kunt u in de deelnemende landen medisch nodige zorg krijgen. U hoeft dan geen geld voor te schieten. Buitenlandse artsen en specialisten weten dan dat de rekening door uw zorgverzekeraar betaald zal worden. Voor meer informatie kijkt u op www.ehic.nl.

Gebruikt u voorgeschreven medicijnen?
Neem uw medicijnen altijd mee in originele verpakking. U kunt uw medicijnen het beste mee nemen in uw handbagage. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. Een medicijnenpaspoort is dan nodig om de medicatie in te voeren. Uw behandelend arts kan u hiermee helpen.

Heeft u de juiste verzekeringsdekking?
Als u een reisverzekering heeft, zal dit in het beginsel de basisdekking zijn. Als u op wintersport gaat bijvoorbeeld, dient u wellicht de basisdekking uit te breiden met deze rubriek. Of als u buiten Europa reist, zal deze dekking ook misschien gewijzigd moeten worden.
Dus heeft u vakantieplannen? Bekijk dan altijd even de verzekering, of u deze aan moet passen. Als u een adviseur heeft, kunt u ook contact met hen opnemen.

Gaat u op vakantie met de auto?

Zorg dan voor de vakantiecheck van uw auto
Pech krijgen op de autoroute als u met de auto op weg bent naar uw vakantieadres. De kans wordt een stuk kleiner als u gebruikmaakt van de vakantiecheck van uw garage. Zo weet u zeker dat u veilig met de auto op reis kan. De meeste garages nemen de volgende punten mee tijdens een vakantiecheck: bandenprofiel, schokdempers, bandenspanning, oliepeil, koelvloeistof, ruitenwisservloeistof, remmen, uitlaat, accu, verlichting en de airco.

Denk na over hulp bij pech in het buitenland
Pech onderweg kan nog steeds, ook al heeft uw garage vooraf naar de auto gekeken. Hoe wilt u bij pech geholpen worden? En door wie? Wie moet u bellen?

Ga uitgerust op vakantie
Zorg dat u niet vermoeid achter het stuur kruipt. En ontspan ook tijdens de rit. U kunt het beste maximaal twee uur aaneengesloten doorrijden. Neem dan minimaal 15 minuten rust voor u verder gaat. Zorg indien mogelijk, dat u af kan wisselen met iemand uit uw reisgezelschap.

Controleer de verplichtingen van de landen waar u doorheen en naar toe rijdt
Denk bijvoorbeeld aan de verplichte alcoholtest in Frankrijk. Ook hebben sommige landen de plicht tot het hebben van veiligheidsvesten.

En wat te doen als u gaat vliegen?

Zet geen adresgegevens op uw kofferlabel
Op het vliegveld lopen ook mensen rond die helemaal geen reisplannen hebben. Zij scannen koffers en reistassen op adressen. Op het moment dat uw koffer of reistas even onbeheerd is, achterhalen ze uw adres. Zo weten zij gemakkelijk dat u in ieder geval een paar dagen niet thuis bent om vervolgens in te breken.

Reist u met meerdere personen?
Verspreid uw bagage in meerdere koffers en reistassen. Het gebeurt vaker dat een koffer zoekraakt. Als u al uw eigen spullen in één koffer heeft en die koffer raakt zoek, heeft u op dat moment niets. In de meeste gevallen heeft u uw vermiste koffer met enkele dagen weer in uw bezit.

Doe kostbare spullen in uw handbagage
Dan voorkomt u dat deze spullen kwijtraken als de koffer op het aankomstvliegveld niet op de band staat. Of dat iemand uw koffer openmaakt en de spullen eruit haalt. En verlies uw handbagage niet uit het oog.

U heeft uw vakantiebestemming bereikt

Huur een kluis
Zakkenrollers en inbrekers zijn actief op zoek naar toeristen. U bent als toerist een makkelijk doelwit. Bewaar contant geld op verschillende plekken. Neem alleen mee wat u daadwerkelijk nodig heeft en leg uw geld en andere spullen in de kluis.

Wees voorzichtig met social media op vakantie
Plaats geen foto’s of statusupdates op social media wanneer u op vakantie bent. Inbrekers zitten ook op internet. Zo zien ze makkelijk waar en wanneer zij kunnen toeslaan